Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Αθήνα προκαλεί χάος: Βουτιά ευρώ στο 1,27$

Η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα προκαλεί κλονισμό στις αγορές καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ και το ενιαίο νόμισμα αντιδρά με κάθετη πτώση ενώ τα yields στον ευρωπαϊκό Νότο εκτινάσσονται στα ύψη.

Η Αθήνα προκαλεί χάος: Βουτιά ευρώ στο 1,27$
Η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα προκαλεί νευρικό κλονισμό στις αγορές καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ και το ενιαίο νόμισμα αντιδρά με κάθετη πτώση ενώ τα yields στον ευρωπαϊκό Νότο εκτινάσσονται στα ύψη. Την ίδια ώρα τα νέα ελληνικά ομόλογα υποχωρούν σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό των παλιών ομολόγων.

Μετά την ανακοίνωση της αποτυχίας των Αθηνών το ευρώ διέρρηξε το φράγμα του 1,288 δολαρίου για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. Το ενιαίο νόμισμα διολίσθησε έως το 1,2769 δολ. που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Ιανουαρίου και κινείται αυτή την ώρα στο 1,2786 δολ.

Οι φόβοι επιπτώσεις ντόμινο πλήττουν κι άλλα ευρωπαϊκά νομίσματα, με την σουηδική κορόνα να διολισθαίνει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2010 έναντι του δολαρίου.

Ακόμη και η στερλίνα, που λειτούργησε ως «καταφύγιο» στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, υφίσταται μαζικές πωλήσεις και υποχωρεί σε χαμηλό μηνός έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Το yield στο μεγάλο «καταφύγιο» των ομολόγων της γερμανικής κυβέρνησης διολισθαίνει κάθετα, ενώ αντίθετα το κόστος 10ετούς δανεισμού της Ιταλίας εκτινάσσεται στο 6% και της Ισπανίας στο 6,36%.

Στα διεθνή χρηματιστήρια τα αρχικά κέρδη εξανεμίστηκαν και οι βασικοί δείκτες των ευρωαγορών κινήθηκαν με έντονες απώλειες, ενώ στο αμερικανικό χρηματιστήριο τα κέρδη περιορίστηκαν αισθητά.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,51% στις 5.438 μονάδες, ο DAX με απώλειες 0,79% στις 6.401 μονάδες, ενώ ο CAC χαμηλότερα 0,61% στις 3.039 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, τα νέα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν σημαντική υποχώρηση και η αποτίμηση τους είναι χαμηλότερη και από εκείνη των παλιών ελληνικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, η τιμή των νέων ελληνικών ομολόγων λήξης 2023 υποχώρησε στο 13,97% της ονομαστικής τους αξίας.

Ο χρυσός άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα 4,5 μηνών εξαιτίας της αδυναμίας του ευρώ. Το συμβόλαιο του μετάλλου άγγιξε το χαμηλό των 1.547 δολ. ανά ουγκιά και κινείται αυτή την ώρα κοντά στα 1.555 δολ. ανά ουγκιά. Το κίτρινο μέταλλο έχει χάσει 7% της αξίας του μέχρι στιγμής στον μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v